Osobně mám k olomóckým syrečkům velice kladný vztah. Musejí být ale pěkně zralé, nikoliv zase přezrálé, ale ani nedošlé a tudíž uprostřed ještě bílé a tvarohové. Prostě musí být v ideální kondici. Naproti tomu jsou lidé, a moje máti je jedním z nich, kteří tvarůžky nemohou ani cítit. Nebojte se, v této pomazánce je sice tvarůžků hodně, ale i moje máti si řekla o recept, a to už je co říct, když holé tvargle do huby jakživ nevezme.
Minulý rok jsme byli na výletě poblíž Loštic, což je taková Mekka tvarůžků, a v nedaleké hospůdce jsem se zamiloval do jejich smažené varianty. Ano už předtím jsem je jednou zkusil, v jiné restauraci, ale byly asi vyrobeny z polotovaru a byla to spíše jen strouhanka, takže hnus. Ale jinak, jsou-li správně připraveny, dají se smažené jíst teplé i studené, a pokaždé jsou prostě skvělé – ochutnejte. No ale zpátky k naší skvělé pomazánce.
Co budeme potřebovat
• pomazánkové máslo (ideálně třeba s pažitkou)
• tvarůžky (takové ty kulaté, to větší balení)
• trocha cibule, ideální je ta jarní se zelenou natí
• pažitka (máte-li jarní cibulku není nutno, nebo ji nahradí pažitkové pom. máslo)
• červená paprika mletá i čerstvá
• sůl a pepř
• světlé pivo (potřebovat budeme jen trochu, zbytek vypijete)
Příprava je jednoduchá
Všechno smícháme a hotovo.
No, zas tak jednoduché to není a nebyl bych to já, ukecaný Hujer, abych to patřičně nerozvedl. Takže to vezmeme postupně. Na jedno pomazánkové máslo potřebujeme jedno balení tvarůžek. Na vyzkoušení si pomazánku udělejte třeba jen z jednoho balení. Na větší akci doporučuji udělat z dvoj-, nebo ještě lépe, z trojnásobného množství, což je dostačující pro cca. 10 lidí a dvě veky. Množství ostatních surovin adekvátně upravte. Následující postup je uveden pro jedno balení.
Pomazánkové máslo (použijete-li pažitkové či bylinkové můžete dát míň pažitky či zcela vynechat a nahradit zelenou částí jarní cibulky) smícháme s tvarůžky, které jsme nakrájeli na malé kousíčky – kostičky zhruba 5×5 milimetrů. Přidáme trochu soli (opatrně, tvargle i máslo jsou dost slané a někdy není nutno solit vůbec) a mletého pepře. Přidáme nadrobno nakrájenou menší cibulku, jarní cibulku nakrájíme i s natí. Podle možnosti (a chuti) přidáme ještě hrst najemno nakrájené pažitky. Pak ještě přidáme trochu červené mleté papriky a jednu malou (nebo půl velké) čerstvou červenou papriku nebo kapii nakrájenou najemno. Vše dobře promícháme. Nakonec opatrně zalijeme (zředíme) pivem pro vytvoření té správné chuti a roztíravosti. Piva stačí jen troška, přidávejte klidně po lžících (tipuju tak 3-4 plné lžíce) a opatrně, abyste pomazánku nenaředili moc. Prostě přidejte jen trochu (podle množství pomazánky) a tak, aby se dala pohodlně mazat na chleba. Zbytek piva vypijte a pomazánku nechte (nejlépe přes noc) uležet v chladničce.
A to už je opravdu vše. Skvělá pomazánka je na světě a věřím, že s ní oslníte i vy, třeba při nějaké letní pařbě, bečce či posezení s přáteli. Ideální je mazat ji na bílé pečivo. Třeba rohlík, veka nebo šikmé plátky z bagety jsou naprosto ideální. Ale ani na obyčejném chlebu nic nezkazíte. Přeju všem dobrou chuť a Komikovi děkuju za tento skvělý recept.
Potvrzuji, ta pomazánka nemá chybu! Kura sliny se mi zbihaji 😉
Škoda že zanikl výrobce tvarůžků „JD“ (měly barvu do oranžova) , ten „AW“ (jsou takové nazelenalé) je moc neumí, a není tak ani žádná konkurence. Nejlepší byly ty kousky s kmínem (od JD) v té bílé plastové „vaničce“ – ty byly mňam-ham!
Jinak už jsem měl i nějaké jinokrajné – byly trošku jiné, než ty české, ale dalo se to.
Ani se mi nechce zdravit kohokoliv z vedení vaší firmy. Jako pravý čech jsem vždy miloval olomoucké tvarůžky. Už jako dítě jsme je čas od času mívali k večeři s máslem a chlebem a bylo to prima! Večeře to byla chutná a LEVNÁ!! PROBOHA MŮŽE MĚ NĚKDO KOMPETENTNÍ VYSVĚTLIT, PROČ VÁŠ PRODUKT ZDRAŽIL O NAPROSTO NEUVĚŘITELNÝCH 2700% ???
Já se vůbec nechci zastávat bolševiků, tak třeba to tehdy nějak dotovali, to nevím. Kdyby stály 15,- 20,- Kč, tak to beru. ALE 40,50 za balíček?!?!? Uvědomuje si finanční řaditel vašeho podniku, že kdyby vše zdražilo tolik, jako „Pravé olomoucké syrečky“ (které mají zhruba stejný tvar a trochu slanou chuť, ale už vůbec ne to aroma), že bychom za rohlík platili 9,-Kč a litr benzínu by stál 202,50 ???
Můj názor: Pokud budete nízký zájem spotřebitelů kompenzovat natolik krátkozrakým opatřením, jakým je zdražování (ještě před měsícem jsem u nás v samoobsluze koupil ty tvarůžky o 2,- Kč levněji), tak to tam raději rovnou zavřete. Který blázen by si za 50,- Kč kupoval pár kousků osoleného tvarohu, které s tím skutečným olomouckým tvarůžkem nemají pranic společného. JÁ S TVARŮŽKY KONČÍM !!
Je mi jasné, že můj dopis asi nikdy nedoputuje na odpovědné pozice. Nějaký „podržtaška“ to raději smázne, aby se pan „odpovědný“ moc nerozčílil, že jo ??
No, měl jsem vás rád, ale za takových obchodních podmínek se spolu navěky loučíme – budu kupovat Romadur – tam je nárůst jen o 500%, což je akceptovatelné. A navíc – skutečně smrdí!!!
Tož sa tam, v těch vašich Lošticich mějte s panembohem a strčte si te syrečke za klobók. Dófám, že vám časem zatečó až do pr….
Pane Ládíku, to chce hlavně klid.
Za mě je cena 205-240Kč za kilo sýra který má na 100g skoro 30g bílkovin (!!!), žádný tuk a trocha sacharidů, naprosto adekvátní cena. Je to svým způsobem, superpotravina. A za to se už v dnešní době bohužel platí těžký love, protože trnedy – a takový ty kraviny.
Čili za mě pohoda, 24 kč za 100 g balení mi příjde naprosto v pořádku.
Doporučuji konvalinkový čaj, je dobrý na nervy.
Hezký den.
A to uteklo jenom 10 let…
Neboj Láďo, nikdo to nesmaže… tvému komentáři se jistě rádi zasmějeme i po delší době 🙂
Ladik co to pleskas ? V Makru stoji tvargle 168 kc za 1 kg !!! = 52 ks AW tvargli !!!!!!!!!!!!!!!
Tos pro hlupe to napisu jeste tak : 168 : 52 = 3,23 tos do packi AW se vlaze 6 ks NO to je 6 razy 3,23 = 19,38 Kc …Ladik, pravda taka nekupuj uz nic od prekupnika.
Ne všem se vyplatí jet kvůli dvacce 20,50,100km do Makra. O Ž.L. nemluvě…ne všichni jsme „podnikatelé“.
Tak ji dělávám. Je tam ještě dobré přidat tochu mleté červené papriky.
Sakra já přehlídl, že je tam už napsaná:))
Joo tvarůžky! ale kde je koupit? To co je nyní na trhu je (sjednocená eurochuť)a dokonce i ten smrad odstranili což byla asi poslední překážka k výrobě eurotvarůžků… nebo co to je… Ale v žádném případě už to není naše specialita! Poslední dobré tvarůžky vyráběla firma JD. (a sní skončila naše jedinečná dobrota).
Dobrý den všem příznivcům tvarůžků!
Pokud je mi dobře známo JD a AW jsou firmy dvou sester. Nějak se nepohodly, konkurovaly si a tak jedna z nich zanikla. Toliko k tomu, že není vidět JD. Také mi více chutnaly. Pracoval jsem poblíž a odebírali jsme ve velkém přímo z výrobny, tak se mi dostaly i nějaké informace. Další věc k chuti a smradu! Pravda, dříve byli lepší. Ale to nám zničila Evropská unie! Nějak jim to asi nevonělo a musela se upravit receptura. Proto jsou tvarůžky tvrdší/tvarohovější. Je třeba je nechat krapet uležet, pak dostanou tu pravou chuť. Někde jsem vyčetl, že je někdo nakládá i v obalu do piva. Já osobně je na týden naložím do perlivé minerálky. S troškou kmínu a červené papriky. Po pivu většinou zhořknou. COčko z minerálky je pěkně naruší a tvarůžky pěkně naboptnají a zavoní. :oD Takto si s nimi hraji, když mám v plánu udělat pomazánku. Ale dělám jí trošku jinak.
Týden uležené tvarůžky v minerálce se dají dobře mixovat. Přidám máslo. Vím, ničím výhodu tvarůžek – bez tuku. Ale bez toho pravého tvrdého a živočišného másla, co tak výborně chutná to nejde. Jemně nasekanou cibulku. Dochutím dle potřeby drceným kmínem, paprikou, ždibek pepře. Můžete zaexperimentovat s kouskem tatarky/majonézy nebo kečupu. Jednou jsem kápl i krapet čili, worčestru nebo magi. Prostě něco jako tatarák. Nedávejte ale vše najednou jen zvolte to na co zrovna máte nejvíce chuť. Zaručuji, že si pěkně pošmáknete. Chce to ten čerství kmínový hléb, pivo nebo mléko… MňamMňami…
Patrik
(naučil mne to táta) 😉
Zdravim Vas a musim souhlasit s tim, ze AW tvaruzky uz nejsou to co jsem drive tak miloval.
ALE. Nedalo mi to po nejakem case, kdy jsem na ne dostal chut, jsem si jedny zakoupil. Ale protoze byly tvarohove bile a tvrde jak bota, tak jsem je ullzil do plastove krabice nad lednici. Mame nad zabudovanou lendici malou skrinku, kde je vyveden vydech zpoza lednice = proudi tam teplo. Je tam zhruba 30 stupnu. Po tydnu, kdy jsem si na tvaruzky vzpomnel jsem se nestacil divit. Smrad ze me zena malem hnala a dokonce mely tendenci utect 🙂 valcovity tvar byl hodne placaty a ta chut…….to bylo neco! Malem mi hrkly slzy do oci. Jen nevim jestli tim smradem, nebo tim, ze jsem opet ucitil stare zname tvargle. Takze od ted si je pravidelne kupuju a nechavam dojit nad lednici. Jakmile splacnou a chteji zdrhat, soupnu je do lednice a chrochtam vzdycky kdyz na ne dostanu chut. Po tydnu se daji roztirat jako zmekle maslo!
Stoprocentně potrzuju. Tvarůžky od AW jsou jen slabým odvarem bývalých konkurenčních JD. Dodnes cítím na jazyku jejich říz, když jsem vydržel a nechal je řádně uzrát. Škoda.
Jsi debil, Patriku, Evropské unii je jedno, jak ti co smrdí, už jsi podlehl klausovskému eurodebilizmu pro blbce. Jestli si někde někdo něco zničil a pokazil, byli to blbí Češi nebo Moravané a na Unii se hloupě vymlouvají pro svou neschopnost.
Vynikající jsou taky smažené,jako řízky.Ale je nutný je dělat venku na př.na plynovým PB vařiči.
Tvarůžky milujeme, zkuste pečené kuře plněné tvarůžkama s anglickou slaninou. Je to vynikající.
Jsem pražák a tvarůžky miluji od mládí. Nejsem ochotná za ně dát 40,-kč. Takže jezdím každý měsíc na nákup do Německa, kupuji několi balíčků a mám vztek.Naše moravské sýry jezdím kupovat do ciziny. Mimochodem – cena balíčku je 0,89€.
Tvarůžky si vozím z Německa, kde je cena o polovinu nižší, než u nás. To je ostudné.
Ale k pomazánce. Je vynikající, ale aby se moraváci zase zasmáli pražákům, tak jedna perlička. Dost dlouho mi trvalo, než jsem zjistila, co jsou TVARGLE.? A dnes to dávám jako hádanku přátelům, mají stejný problém. Nikdy to neuhádli ?