Navíc zcela bez konzervantů, barviv či jiných sraček, které dělají běžnou ovocnou zmrzlinu hroudou zmražené chemikálie. Nebudete potřebovat žádný speciální stroj na výrobu zmrzliny ani spešl náčiní. Vystačíme si s kuchyňským robotem (mixérem) a mražákem, který je běžnou součástí našich domácích ledniček.
Co budeme potřebovat
• 500 gramů (půl kila) jahod
• 1 banán
• trochu smetany nebo mléka (cca. 200 ml.)
• trochu moučkového cukru
Jak teda na to
Fáze první:
Jahody necháme vcelku, dáme je do nějaké větší misky a zasypeme lžící cukru. Lehce a opatrně promíchneme, aby se jahody trochu obalily cukrem, ale abychom je nerozmačkali. Do téže mísy dáme i oloupaný banán a mísu dáme do mražáku kde musí zůstat několik hodin, dokud nejsou jahody totálně zmzlé, tzv. úplně na kost. Může to být třeba i přes noc. Po asi hodině mražení je vhodné namrzlé jahody v míse trochu promíchat aby se od sebe oddělily (v této fázi to ještě jde) a později se nám „neslepily“.
Fáze druhá:
Totálně zmražené jahody i na kousky nakrájený banán dáme do mixéru, použijeme kuchyňského robota a sekací nože, podobně jako bychom sekali maso. Pozor, v normálním mixéru s metličkami ani s ponorným mixérem to nepůjde, spíše je jen zničíte! Nejdříve několikrát přerušovaně mixneme, abychom ty největší kusy jahod rozmlátili a pak už mixujeme tak dlouho, aby vznikla jemná ledová jahodová drť. To trvá cirka půl minuty, plus mínus. Pokud je to nutné, stěrkou sundáme jahody z okraje nádoby. Potom přikápneme trochu smetany, přisladíme podle chuti (já dávám 2 lžíce), zamícháme a opět mixujeme. Za stálého a rychlého mixování velmi pomalu přiléváme smetanu až dosáhneme požadované konzistence (spíše trochu řidší, protože zmrzlina pak v ledici ještě ztuhne). A naše zmrzlina je na světě.
Můžeme ji konzumovat okamžitě nebo ji dát do nějaké umělohmotné misky, dobře zavřít, a uložit do mrazničky. Dobrou chuť.
Další tipy
• můžete použít mléko místo smetany, zmrzlina pak bude méně hutná a dietnější
• banán můžete vynechat, ale s ním nemusíte dávat tolik cukru, takže spíše doporučuji
• můžete použít už zmražené jahody vcelku z obchodu, dřeň není příliš vhodná
• můžete použít i jiné zmražené ovoce například maliny, borůvky, jenom banány atd.
• pokud máte menší nebo slabší mixér a půl kila jahod je na něj příliš, udělejte raději poloviční množství. Mixér musí být schopen zmražené jahody pořádně rozmělnit a některé slabší mixéry toto množství nezvládají a měli byste pak ve zmrzlině velké hrudky.
MMM! Dik za recept!
Taktéž se přídávám s díky. Díky.
opRAVDU SE NEDÁ POUŽÍT ponorný mixér KDYŠ TO BUDU DĚLAT JEN S BORUVKAMI
No, nejlepší bude to zkusit. S borůvkami a v menším množství by to snad mohlo jít.
znie to skvele.hmmmmmmmmmmmmmmm MNAMMNAMMNAMMNAMMNAMMNAM
Zní to dobře a o to více to chutná – s cukrem nešetřit 🙂
Ty PANI to je ale zmrzka určitě si vychutnam Díki za recept
LIDI 🙂
No, nevím – ale vyzkouším 🙂 – na zmrzliny jsem ulítlá. Božský recept (a rychlý) na tvarohové nanuky s ovocem najdete na http://www.smoulata.cz/smetanovo-tvarohove-nanuky-s-ovocem .
Já to dělám obráceně,rozmixuju čerstvé jahody,přidám cukr, ušlehanou smetanu a dám mrazit.Kdo se nebojí salmonely, může nastavit ještě směs žloutky ušlehanými s cukrem do pěny.
skvělý návod když není zmrzlinovač. Prosím admine smaž ty sprosté příspěvky
OK, smazáno.
děkuji za recept na jahodovou zmrzlinu,až dozrají broskve,udělám broskvovou,zvu vás ,to bude mnˇamka !!!