Péct domácí chléb pravidelně, nemáte-li nějakou (například bezlepkovou) dietu a nemusíte, se opravdu v domácích podmínkách moc nevyplatí. Cena surovin a energie spotřebovaných k jeho přípravě už téměř dosahuje ceny hotového chleba z komerční pekárny. Ale občas, spíš tak pro radost či pochutnání, není na škodu si vlastní chlebík upéci. Když už to budeme dělat, je dobré si vybrat takový druh, který se často v obchodech nevyskytuje. I proto jsem se rozhodl pro celozrnný žitný. A navíc, chleba připravený z celozrnné mouky je plný vitamínů, minerálů a vlákniny a je tedy podstatně zdravější než ten klasický.
Klasický chléb je dělaný z tzv. bílé mouky a ta se vyrábí tak, že je obilí zbavováno především vnější vrstvy zrna, obsahující velmi důležitou vlákninu, vitamíny, bílkoviny a minerály. Mouka tím získá na chuti a stane se lépe stravitelnější. Ale při takovémto vymletí je odstraňována skoro všechna vlákniny, asi 50% vápníku, 50% draslíku, 100% vitamínu E, vitamín B6, B1, železo, hořčík a niacín. Více informací o celozrnné mouce získáte zde. My se teď pustíme do toho chlebíku …
Co budeme potřebovati
• 250 g celozrnné žitné mouky
• 150 g celozrnné pšeničné mouky (nebo nahradíme celozrnnou žitnou, viz níže)
• 150 g hladké bílé pšeničné mouky
• 300 ml vlažné vody
• 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
• trochu soli, kmínu a octa
Vypracujeme těsto – a nic na tom není …
Do velké mísy dáme všechnu mouku (pokud chcete jen hutný žitný chléb, můžete celozrnnou pšeničnou nahradit celozrnnou žitnou), jednu zarovnanou lžíci soli a podle chuti celého kmínu (1-2 čajové lžičky) a dobře vše vařechou promísíme. Ve druhé, menší, misce si uděláme kvásek. Ten připravíme tak, že do 100 ml vlažné vody rozdrobíme najemno kostku droždí a špetku cukru, promícháme a necháme zhruba 5 minut kvasit. Po pár minutách, kdy směs získá krémovitou kašovitou konzistenci, je kvásek hotov. V míse s moukou uděláme malý důlek a tam nalijeme vzniklý kvásek a přidáme zbylou vodu (200 ml), do které jsme přidali jednu plnou lžíci klasického octa. A teď je třeba těsto poctivě vypracovat. Můžete použít vařechu a máte-li energie nazbyt, věnujte 10 minut intenzivnímu mísení. Až vás to po pár minutách přejde a začnou pořádně bolet ruce, vemte si napomoc ruční šlehač s nástavci pro mísení těsta (takové ty pokroucené spirálovité dráty) a několik minut dobře těsto zpracovávejte. Jakmile je vše dokonale promíseno, nikde žádná suchá mouka (můžete přikápnou trochu vody když bude těsto příliš suché), srovnáme těsto doprostřed mísy, přikryjeme třeba utěrkou a dáme na teplé místo asi hodinu kynout.
Pečeme chleba
Asi po hodině, když je těsto vykynuté, můžeme pokračovat. Těsto je vykynuté, když minimálně zdvojnásobí svůj objem v míse, a když do něj píchneme prstem, zůstane v něm po prstu důlek – nelepí se k němu. Nyní je čas zapnout troubu na předehřev na 250°C. Pak těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál (nebo přímo na linku jako já) a chvíli jej ještě zpracováváme (hněteme) rukama tak, že těsto „překládáme“ napůl a protlačujeme směrem od sebe. Stačí chvíli a pak už zformujeme bochník. Na tvaru příliš nezáleží, třeba klasický kulatý. Vždy jej ale zformujte spíše vyšší než by nakonec měl být, během pečení se trochu „rozplizne“ do šířky. Bochníček dáme na plech vystlaný pečícím papírem, a necháme jej ještě 10-15 minut odpočinout než jej dáme péci.
Odpočinutý bochník pak lehce potřeme slanou vodou (vlažná voda a trocha soli) a dáme doprostřed trouby péct. Do trouby také vložíme malý kastrůlek s vodou, aby nebyl chleba příliš vysušený. Prvních 10-15 minut pečeme naplno, na 250°. Potom nebo jakmile začne povrch trochu zlátnout, potřeme ještě jednou bochník slanou vodou, tentokrát pořádně, a zmírníme teplotu na 160° C a dopékáme dalších 45-50 minut. Občas můžeme (během pečení) lehce potřít slanou vodou. Po vyjmutí chleba ještě jednou (naposled) potřeme slanou vodou a necháme dobře vychladnout (což může trvat i 2 hodiny).
No a to je vše. Přeji dobrou a zdravou chuť.
Skúšali ste vyrobiť aj kváskový ražný (žitný) chlieb? Ak áno, aké máte skúsenosti?
Mám dotaz – má tam ocet nějakou funkci, nebo je jen pro chuť? Zkoušel jsem dělat celozrnný žitný chleba, ale vůbec se mi nepropekl – zůstal uprostřed trochu kašovitý. Co s tím?
Nejsem si jistý, ale kvůli chuti to nejspíš nebude.
To, že chleba zůstal uprostřed „kašovitý“ bude mít zřejmě na svědomí příliš velká rychlost pečení resp. teplota. Chce to péci pozvolna, jen na takových 160°.
Dělám si domácí chléb již delší dobu, ale pokažké mě dost praskne. Ví snad někdo jak tomu předějít?
kurzy pečení chleba na http://www.dobrykurz.cz
nekde sem cetl,ze se prasknuti da predejit vysokou pocatecni teplotou-az na maximum,ale to by zas nesedelo s tim pozvolnym pecenim.dnes asi na posedme,tak snad konecne.zdar a silu
Mám dotázek. Chleba pečete výhradně v elektrické troubě? Mám pouze plynovou ale i tak musím uznat, že se mi chleba konečně jakž takž povedlo upéct 🙂 mám výhradu jen k množství vody. Je to docela málo, mám v míse jen samou mouku a tak musím přidávat skoro o 200ml více H2O. Pak se to ale nejspíš projeví tím, že je chleba po upečení trochu uprostřed vlhčí, ale na závadu to není 🙂 díky za dobrý recept
Udelej nahore krizek nozem a chleba by mel prestat praskat.
Zalezi na pouzite mouce. Nektere vice saji. Nicmene 300ml je dostacujici. Pokud zachovavas pouzite mnozstvi surovin (550g mouky). Ja osobne bych spise jeste fous ubral, aby se testo tolik nelepilo.
Jo a jeste jedna takova pomucka. Staci si vzit spejli a pichnout do chlepa pred vyndanim a pokud se na ni lepi testo chleba jeste neni dopecen.
Chléb se povedl a je moc dobrý! Akorát při kynutí nevyrostl 2x tolik, ale méně. Taky jsem ho udělala jaksi slanější.. I tak chutná!
no ja si myslim ze spis naopak, vysoka pocatecni teplota= praskly chleb
vyzkoušejte pečení chleba v peci na dřevo 😉 http://www.mobilnipece.cz/
vie mi niekto poradiť? chcem upiecť ražný chlieb bez kvásku bezlepkový,,pre syna,,má candydu,a počula som že tento chlebík by mu neuškodil,,vopred ďakujem,,Janetta.B@azet.sk
Dobrý den, zrovna jsem dala těsto do trouby, dělala jsem to přesně podle receptu a těsto jsem měla strašně tuhé.Je to dobře, nebo jsem udělala nějakou chybu, díky za odpověď.
ocet se do těsta přidává, aby bylo vláčné.
vyzkoušeno ze špaldové mouky a výýýýýbornéééé 🙂
Tak dovolil bych si jen s jednou drobností oponovat. Domácí chleba by měl být spíše na kvásku než na droždí. Sice se občas droždí s cukrem říká kvásek, ale ten je ve skutečnosti toto http://www.nasehobby.cz/chleb-nas-vezdejsi-2-tajemstvi-je-v-kvasku/ Z toho se mimo jiné dělá i klasická polévka kyselo. Jinak recept je velmi podobný, jen váhově zmenšíme tekutinu a dáme kvásek a tím pádem nedáváme droždí 🙂
Vyborny chleb ,akorat se je pripekl do misy ,jak tomu predejit?
poprvé jsem pekla chleba,a to tento,a luxus!jen jsem dala moc soli…