Poslední komentáře

    No comments.

Mexický guláš – s fazolemi, chilli a čokoládou

Mexická kuchyně je známá, pro nás velice exotickým, kombinováním surovin. Kombinaci chilli papriček a kakaových bobů, tedy čokolády, hojně využívali už staří Inkové a dodnes se v jihoamerické kuchyni čokoláda k vaření běžných pokrmů používá – třeba ve slavném Molé. Dnešni, po Mexiku vonící, recept je sice docela jednoduchý ale jistě vám změní pohled na „obyčejný“ guláš.

Předem přiznávám, že tento recept vznikl více-méně v mé hlavě a mexickými ingrediencemi jsem se nechal jen inspirovat. Většinou tady totiž prezentuju recepty, které jsem odněkud získal, doma vyzkoušel či modifikoval. Dnes je tomu trochu jinak, toto jídlo vzniklo u mne v kuchyni, jako obměna standardního guláše. Všem nám ale tento Mexický guláš tak zachutnal, že jsem se rozhodl o něj s vámi podělit (jen o recept, guláš je už sežraný).

Takže co k tomu třeba (pro cca. 4 porce)
• cca. 500 g. vařeného kuřecího masa (ideálně ze 4 větších stehen)
• 1 plechovka červených fazolí (ideálně Bonduele v chilli omáčce)
• 2 cibule
• 5 stroužků česneku
• 2 sterilované chilli papričky (nebo čerstvé či adekvátně mletého chilli)
• 30 g. hořké čokolády (klidně na vaření, ale čím víc % kakaa, tím lépe)
• tmavá instantní jíška na zahuštění (netřeba mnoho)
• polévková lžíce mleté červené papriky
• sůl podle chuti

A jdeme na věc
Ano, guláš se dělá z již uvařeného kuřecího masa. Můžete použít klidně zbytky masa z jiného pokrmu, ale nejlepší je si maso předem uvařit. Já použil 4 kuřecí stehna aby bylo masíčko fajnové, ale klidně to může být celé kuře (tj. stehna i prsa) nebo dokonce i uvařená slepice atd. Dobré je také zbavit předem maso kůže (jak říkáme u nás: zdělat skuru). Takže prostě ty 4, kůže zbavená, stehna vložíme do hrnce s trochou kořenové zeleniny (prostě jako na vývar, stačí trocha mrkve a třeba jedna malá cibule atd.), zalijeme vodou, dobře osolíme a vaříme cca. 40 minut, až je masíčko krásně měkké. Pak vytáhneme, necháme vychladit a poté uvařené kuřecí maso obereme a větší kusy nakrájíme na menší. Vývar si ponecháme (0,5 litru budeme potřebovat, zbytek můžete využít třeba na kuřecí polévku).

A teď přichází druhá fáze, tedy výroba guláše. Teď už to bude docela rychlé, jelikož maso je uvařené. Než tedy maso vychladlo připravili jsme si následující suroviny na guláš: cibuli jsme nakrájeli nadrobno, česnek na plátky (nikoliv rozmačkaný), chilli papričky pokrájeli nadrobno, čokoládu nalámali na menší kousky.
V kastrole, na troše oleje nejprve osmažíme dohněda cibuli. Jen do světle hněda, jinak bude hořká. Pak přidáme vařené kuřecí maso, zamícháme, posypeme červenou mletou paprikou a opět dobře, ale opatrně (abychom maso moc nerozmačkali) promícháme.
Chviličku směs opékáme a pak přidáme česnek a chilli papričky (nebo 1/2 až celou lžičku mletého chilli – podle chuti) a opět chvíli opékáme a opatrně mícháme. Nyní přilijeme 0,5 litru kuřecího vývaru, zamícháme a přidáme i červené fazole včetně oné omáčky, ve které plavou. Přivedeme opět k varu a zhruba minutu ještě povaříme. Pak, tedy skoro nakonec, přidáme nalámanou čokoládu a opět chvilku povaříme a opatrně mícháme. Nyní ochutnáme a eventuálně dosolíme či dokořeníme chilli kořením atd. Je-li gulášek moc řídký, na závěr ho ještě můžete zahustit trochou instantní tmavé jíšky (nebo jak jste zvyklí). Je-li naopak pro vás příliš hustý, nařeďte jej zbylým vývarem. A máme hotovo.

S přílohou jsem si trochu lámal hlavu. Každopádně variant je více. Hodí se určitě: chléb, topinky či opečený tousťák, tortily či jiné kukuřičné placky, ale i kratší druhy těstovin. Já nakonec zvolil právě těstoviny, tedy přesněji Mini Penne od Barilly. A kupodivu to bylo v pohodě – rozhodně lepší než kobzole. Ale fantazii a chutím se přece meze nekladou. Ať už zvolíte jakoukoliv přílohu věřím, že vám recept bude chutnat a přeju dobrou chuť.

3 komentáře(ů) Mexický guláš – s fazolemi, chilli a čokoládou

Napsat komentář

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>