Poslední komentáře

    No comments.

Bami goreng – příchuť Thajska

Recept pro 2 – 3 osoby, napsaný jako pro úplné trotly, poněvadž jsem tento recept připravoval pro známé a nevěděl jak jsou zruční… Je to pravá asijská klasika. Směs opečených nudlí, kuřecího masa a ostatních přísad se silnou chutí po kari koření. Často ve velice pikantní úpravě. Toto je takzvaná evropská variace s použítím žampiónů jakožto náhrady na krevety, které se objevují v původním receptu. A jelikož někdo tyto mořské bestie do huby prostě nevezme (že Kelišová) tak si myslím, že s žampióny problém nebude.



Ingredience

2-3 střední cibule nakrájené na silnější půlkolečka

1 větší mrkev nakrájená na tenké šikmé plátky nebo nudličky

200-250 gramů žampiónů nakrájených na plátky

2-3 stroužky česneku rozmačkané či utřené se solí

250 gramů kuřecího masa (prsíčka) nakrájená na krátké
nudličky či kostky Maso v misce zakápneme olejem (2-3 lžíce) přidáme 1 lžíci sojové omáčky,
2 lžičky ostrého nejlépe thaiského kari,


1-2 lžičky koření Goreng,

1 lžičku zázvoru a dobře promícháme.

Nakonec zalijeme Solamylem rozmíchaným ve studené
vodě –

2 plné lžičky Solamylu a 4-5 lžiček vody. Necháme alespoň hodinu odležet.

250 gramů (půl sáčku) špaget uvařených v osolené vodě a dobře odkapaných a promaštěných olejem.
Špagety před vařením nalámeme na kratší kousky cca. 3-5 cm dlouhé. Tím nahradíme originální nudle, které se používají při přípravě. Špagety musí být uvařené tzv. „al dente“ čili ještě trochu tvrdší, nikoliv již měkké, jinak by byly pak ve finále příliš měkké až rozbředlé – což určitě na chuti nepřidá. Takže hlídat…

Dále budeme potřebovat ojel, sůl, indické kari a koření Goreng. Jde o směs koření, jež lze zakoupit v supermarketech např. Globus. Jmenuje se buď „Nasi Goreng“ nebo přímo „Bami Goreng“. Pokud jej neseženete lze jej vynechat a nahradit trochou Podravky nebo jiné sušené zeleninové směsi, ale lepší je to samozřejmě s ním.

Příprava

Ve velké a hluboké panvi (nebo Woku) rozpálíme 2-3 lžíce oleje. Pracujeme velmi rychle na velkém plameni.Přidáme naložené maso a velice rychle opékáme, za občasného promíchání, asi tak 3-4 minuty až je všechno maso hnědé. Nesolíme. Pak hned přendáme maso z pánve do misky. Dolejeme 2-3 lžice oleje,rozpálíme a vsypeme cibuli a mrkev a chvíli restujeme.Po chvíli (cca 2minuty) přidáme česnek, promícháme a hned přidáme 3-4 plné lžičky indického kari, promícháme. Chvíli ještě restujeme a přidáme žampióny.Promícháme, osolíme (3-4 pořádné špetky), zmírníme trochu plamen a za občasného míchání restujeme dokud žampióny nepustí vodu a nezmenší svůj objem tj. cca. 4-5 minut. Pak přidáme opečené maso z misky, promícháme, osolíme podle chuti a hotovo – odstavíme pánev.

Na druhé velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme uvařené špagetky. Na velkém plameni chvíli intenzivně opékáme (cca. 3-5 minut). Můžeme posypat trochou kari a pak přidáme směs z první pánve. Velmi dobře promícháme a ještě asi minuty restujeme.Vypneme. Hotovo. Dobrou chuť.

Tipy
– Špagetky lze nahradit rýží (zase ne úplně měkkou) nejlépe thaiskou (Basmati) nebo i jinou dlouhozrnnou. V tom případě se pokrm jmenuje Nasi Goreng.

– Pokud nemáme dvě dostatečně velké pánve lze použít i špagetky (rýži) jen uvařené bez opékání a smíchat se směsí např. v hrnci. V tomto případě by ale měly být uvařeny více do měkka.

– pokud máte větší nádoby, lze připravit i množství dvojnásobné tj. z celeho balíčku špaget 500g.Množství ingrediencí je nutno adakvátně zvětšit t.j. vše 2x tolik.
A více je v tomto případě lépe, protože Bami Goreng se opravdu velmi dobře jí a není ho nikdy dost …

Napsat komentář

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>