Co potřebujeme (pro cca. 4 porce)
• půl kila mletého hovězího masa, kupujte jen v lepších obchodech a marketech kde mají čerstvé nebo si umelte sami
• 2 plechovky (po cca 400g) kvalitních červených fazolí, ideální jsou Bonduele „v chilli omáčce“ nebo podobné v chilli nebo rajské omáčce (ve slaném nálevu nebrat)
• malá plechovka kukuřice a/nebo fazolových lusků ve slaném nálevu, toto nemusí být, ale víc to pak připomíná originál, nálev před použitím zcedíme (vylijeme)
• 1 střední cibule nakrájená na kostičky – nebo jak se povede
• 2-3 stroužky česneku nakrájené na plátky
• 1-2 feferonky nakrájené na kousky, můžou být i sterilované nebo nemusí být vůbec
• sůl a mleté chilli koření podle chuti a požadované ostrosti pokrmu
• trocha oleje
Jak na to
Do větší pánve (nebo woku) dáme trochu oleje (3-4 lžíce) a začneme zahřívat. Vaříme na velkém plameni. Po chvíli přidáme hovězí mleté maso smíchané s cibulí a česnekem. Nyní opékáme (velký plamen) a mícháme dokud maso není úplně šedé (asi 3-4 minuty). Během opékání masa je stále pořádně mícháme a slepené kusy mletého maso oddělujeme (rozmačkáváme) vařechou, abychom tam pak neměli jen několik hroud masa. Malé hroudičky, které tam necháte, nejsou na závadu.
Pak přidáme zbytek přísad, tedy fazole, feferonky, kukuřici či lusky a pořádně vše promícháme. Jelikož fazole byly v „červeném“ nálevu (ten jsme tam pochopitelně dali taky) není nutno dávat rajčatový protlak, ale můžete kápnout trochu kečupu. Je-li to vše moc husté (nesmí to být jak polévka ale ani betonová kaše) přidejte trošku vody. Posolte a přidejte mleté chilli (tak 1 malá lžička pro začátek). Zamíchejte a trochu ochutnejte. Pak podle chuti třeba ještě dosolte či přidejte více chilli – pokrm má být ohnivý, ale chilli nesmí zcela přerážet. Pak už jen přikryjte poklicí a duste na mírném ohni zhruba 10 minut – občas promíchejte.
Hotovo. Mexická klasika je na světě. Ideální přílohou je tmavý čerstvý chléb. Dají se i rohlíky nebo topinky z toustového chleba – nebo kukuřičné placky, tortily.
Jedna rada: s chilli kořením to nepřehánějte, pokrm má být ostrý ale ne jenom. Minimálně byste jídlo znehodnotili nebo dopadli třeba jako Frank …
Přeju, dobrou chuť !
na finalizaciu chilli con carne my amateri pouzivame zmes korenia rovnakeho mena od fy. kotanyi – kto raz skusil, nechce nikdy viac inak 🙂 nerobil by som reklamu konkretnemu vyrobku, ale raz som spravil pokus a kupil zmes s rovnakym menom od fy.vitana a bolo to neporovnatelne. chilli con carne, aj ked sa to na prvy pohlad a podla mena nezda, nie je len o stiplavej zlozke, ale aj o charakteristickej voni (tipujem to na kayenske korenie), ktoru samotne chilli papricky nemaju.
Zajisté, že feferonky se musí objevit v tomto velice lahodném pokrmu. Taktéž fazole musí být připraveny den před tím a né si koupit lacinou náhražku v plechovce!!!!
Fazule v plechovke kupeje aj gordon ramsay.Na nich neninic zle, pokial su od qalitneho predajcu. Vyvarujte sa vsak aby bolo maso sede. Radsej ho najskor upravte zvlast v panvici do hneda(pekne opiect, moct nemiesat, len rozdelovat.) dakuje,:)ocenite
Chilli con carne neboli Chile con carne není mexické, ale americké jídlo z jižních států U.S.A. Texasu a Nového Mexika. Původní předkolumbovské jídlo, ze kterého Chile con carne vychází, nazývali Aztékové Chilmulli, což znamená „papriková omáčka“.
V Texasu se pořádají obrovské soutěže ve vaření Chile con carne, a jeho purističtí zastánci nepřipouštějí použití ani fazolí, ani oregána, ani comina.