Poslední komentáře

    No comments.

Medvědí tlapy pro silné chlopy a švarné děvuchy

Dnes tu máme variaci na věčné téma „pikantně naložené maso“. Popravdě, je to recept
relativně známý, ale často různě modifikovaný a tak já vám přináším svou soukromou variaci. Svůj název – medvědí tlapy – dostal podle tvaru, jaký maso po upečení připomíná. Recept je to vcelku jednoduchý, jen předpokládá, že se masíčko bude aspoň jeden, ale lépe 2-3 dny, marinovat v lednici a tak toto jídlo jako překvapení návštěvě asi nepřipravíte. Nicméně finální výsledek stojí za to a vyplatí se si pár dní počkat. Hold, kdo si počká, ten se dočká …


Kromě masa budeme potřebovat několik různých druhů koření.
Všechny ale zřejmě najdete doma, jelikož nejde o žádné exotické druhy.

Co k tomu třeba
• 5 velkých vepřových kotlet bez kosti (cca. 1 kg masa)
• 1-2 lžičky mletého či drceného kmínu (já dávám 1 vrchovatou)
• 1 lžička mletého černého pepře
• 1 lžička mleté papriky sladké
• 1/2 lžičky kari koření (kdo má rád pikantní může být i thajský typ atd.)
• 1-2 lžičky majoránky (já dávám 2)
• 3 lžíce sójové omáčky (nebo i Maggi)
• 1-2 lžičky Worčesterské omáčky (nemusí být)
• 1/2 lžičky práškového cukru nebo medu
• 2 lžičky soli
• 2 lžíce oleje (olivový nebo i normální)
• 2-3 lžičky Solamilu nebo Maizeny (kukuřičný škrob)
• 2 celá syrová vejce

Jak na to
Umyté a osušené kotlety zbavíme kůže po okrajích a nebo ji alespoň nařízneme, aby se kotlety nekroutily. Lehce je z obou stran naklepeme a odložíme zatím stranou.
V misce, ve které pak budeme maso marinovat, smícháme všechny ingredience (koření) a dobře metličkou prohněteme, nakonec přidáme vejce a opět dobře promícháme. Pokud je to příliš husté můžeme přidat trošku vody.
Do misky s touto marinovací směsí vložíme připravené kotlety, dobře je ve směsi obalíme, několikrát obracíme, až je maso rovnoměrně směsí obaleno. Nakonec v misce urovnáme, neprodyšně přikryjeme a uložíme do chladničky. Zde necháme maso marinovat. Ideální je 2 dny, ale stačí klidně i jeden den, a nebo také můžeme maso naložit dopředu a nechat v chladnici marinovat i 3 dny – dle libosti, času a trpělivosti.

Pečeme
Kvalitně proleželé a marinované masíčko si teď upečeme. Na velké panvi, v trošce oleje, kotlety po vyjmutí z marinády rychle osmažíme, jako minutku tj. velký plamen a jen tak 2 minuty z každé strany. Maso bude krásně dohněda opečené. Ale musíme opékat opravdu dost rychle a jen těch pár minut.
Opečené kotlety naskládáme vedle sebe do pekáče, podlijeme zbytkem marinády a trochou (asi deci) teplé vody a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 200° asi 25-30 minut a podle potřeby trochu podléváme vodou. Hotovo.

Jako příloha jsou vhodné kobzole (brambory) ve všech podobách. Vařené, pečené, hranolky i kaše.
Teoreticky se dá toto naložené maso i grilovat, jen bych asi vynechal ta vejce a přidal o trochu víc Solamylu. Osobně jsem ale nezkoušel.

Dobrou chuť !

Komentáře nejsou povoleny.