Pštrossmayerova pizza

Italské jídlo miluju. Třeba špagety a jiné patvary z těstovin, lasagne ale hlavně pizzu. U nás v Opavě ji zásadně objednávám u „Presto pizzy„, tam je fakt nejlepší, fajne těsto, akorát upečené, vše dobře ochucené, prostě lebeda. Mňam, až se mi sliny sbíhají. Dneska si ale uděláme pizzu vlastní.

Není vůbec pravda, že udělat to těsto je složité a věřte, že jej zvládne každý, jen trochu zručný kuchař. Následující recept poskytli (a tímto mi dali i svolení k publikaci) manželé Honkovi, tu od nás, z Opavy, bydlící na (skoro) stejnojmenné ulici

Nejprve uděláme kvásek:
1 kostka droždí

0,25 litru vlažného mléka
lžička cukru
Vše smícháme a necháme tak asi 5 min odstát v teple.

Těsto
35 dkg hladké mouky
4 lžíce oleje
1 vajíčko
špetku soli
a přidáme kvásek

Z tohoto vypracujeme těsto a v teple necháme vykynout cca 40 minut.
Kdyby bylo moc tuhé, přidávám ještě mléko.

Vykynuté těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto pak dáváme: kečup, salám, sýr, žampiony, oregano, Kunovjanku (úplně bez šťávy), pórek, kukuřici, atd. Nakonec dám znovu kečup, koření na pizzu.

Pečeme cca 30 minut v předehřáté troubě při 175-180 stupních. Když je to téměř hotové, posypeme pizzu strouhaným sýrem.

Dobrou chuť !

4 komentáře Pštrossmayerova pizza

  • Pítrs

    Zdarec,
    tak doufám, že bude chutnat stejně jako nám. I když my tomu někdy raději říkáme Slaný masový koláč (podle toho jak vykyne těsto 🙂
    Dobrou chuť

  • redsnake

    místo kečeupu se mi na domácí pizzu osvědčily omáčky na těstoviny (Hamé apod.). Chutná to líp.

  • Jo, i já většinou používám např. cikánskou omáčku místo kečupu, je to takové pikantnější. Taky je možno použít různé hotové omáčky na bázi rajčat.

  • Jana

    Vypadá to skvěle, až na to, že Ital by na pizzu kečup nikdy nedal. Ti používají jen protlak nebo rozšmelcovaná hodně zralá rajčata – a pak ta chuť je lepší. Kečup je totiž moc sladký pro použití na slané jídlo tohoto typu. No ale asi „proti gustu ani jeden dišputát“, takže jak kdo rád.