Poslední komentáře

    No comments.

Gratinované plněné cukety

Neboli zapékané cukety plněné salámovo-sýrovou směsí a sypané sýrem s bramborami.
Jednoduchý recept, který vznikl více-méně náhodně asi před dvěma lety, kdy otec dotáhnul ze své zahrady spoustu (snad až příliš) cuket a tak nezbývalo, než je nějak zkonzumovat. A když nás už omrzely obligátní placičky a taky „tekvicový prívarok s pörkeltem“ (recept taky někdy zveřejním) přišly na řadu experimenty. Výsledek se celkem povedl, a tak tento recept můžete sami vyzkoušet. A navíc, cukety jsou zdravé, buhužel, co je v nich už nikoliv …

Ingredience pro 4-6 osob
(přibližně, dle chuti možno upravit)
• 2-3 střední cibule nakrájené na drobno
• 2 velké cukety (cca. 40-50 cm), nebo několik (4-6) menších
• 300-400 gramů dietního salámu nakrájeného na kostičky
• 3-6 stroužků česneku rozmačkané či utřené se solí (nebo již hotová směs česnek/sůl)
• 500-700 gramů brambor, nakrájených na kousky cca. 3×3 cm .
• 250-300 gramů sýra např. Eidam 30% nebo podobný nakrájený na kostičky
• 100-150 gramů sýra např. Eidam na posypání
• 150-200 gramů anglické slaniny na plátky

Příprava
Plnící směs:
Smícháme cibuli na drobno pokrájenou se salámem a na trošince oleje směs narychlo orestujeme na pánvi – cca. 5-7 minut dokud směs nezačne chytat barvu. Osolíme a opepříme, možno trochu vegety či jiného koření (paprika, chilli atd) dle chuti. Necháme mimo plotnu trochu vychladnout. Do poněkud vychladlé (ale né studené) směsi vmícháme sýr nakrájený na kostičky či nahrubo strouhaný a mícháním spojíme do jednolité směsi. Necháme dále chladnout a mezitím…

Cukety:
Cukety oloupeme a omyjeme – konce odřežeme. Rozdělíme je na kousky po cca. 15 cm (nebo necháme celé pokud jsou hodně malé) a každý díl ještě podélně rozřízneme napůl.Všechny je lžící vydlabeme a semena s dužinou odstraníme aby vznikl prostor pro naplnění. Jednotlivé díly vytřeme připraveným česnekem se solí – více či méně dle chuti – nebo vynecháme úplně a cukety jen dobře posolíme. Takto připravené je pořádně naplníme plnící směsí a můžeme i jemně vtlačit dovnitř.

Velký plech (např. klasický plochý na koláče s nízkým okrajem) vymastíme jemně olejem či dobře máslem. Položíme naň naplněné cukety (např. po dvou vedle sebe) tak, aby mezi nimi bylo ještě nějaké místo. Na zbylé místo na plechu (kolem cuket) rozložíme (spíše je narveme do všech volných prostor okolo cuket) oloupané brambory (nakrájené na menší kousky aby byly hotové spolu s cuketou, jinak bude cuketa měkká a brambory ješte tvrdé) a dobře posolíme (cukety již ne, jen okolo nich) a můžeme dle chuti i po-paprikovat či trochu posypat česnekem nakrájeným na malinké kostičky či plátky. Nakonec na cukety položíme plátky anglické slaniny – ve množství dle chuti. Sýrem zatím nesypeme.

Dáme peci do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme odkryté (podlét jen trošinkou vody) cca. 35-45 minut, prostě dokud nejsou brambory úplně měkké. Asi po 20 minutách pečení (prostě chvíli před koncem) posypeme cukety strouhaným sýrem a dopečeme. Hotovo.
Dobrou chuť.

Tipy
• Pro zjemnění chuti a více šťávy můžeme podlít sladkou smetanou. V tom případě to uděláme když sypeme cukety sýrem tj. asi po 30-35 minutách pečení. Cukety nepřeléváme, podlijeme jen kolem nich.
• Můžeme také připravit bez brambor (adekvátně ubereme něco sýra a česneku) tedy zvlášť a jako přílohu zvolit vaši oblíbenou, třeba bramborovou kaši nebo hranolky apod.

Napsat komentář

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>