Poslední komentáře

    No comments.

Ovocná domácí zmrzlina – snadný a rychlý recept

Teploty nám budou den ode dne stoupat, a tak vám možná, místo teplého jídla, přijde vhod trocha ovocné zmrzliny – třeba jahodové, jelikož jahod bývá v těchto dnech dostatek. A pokud nemáte (ještě nebo už) ty ze zahrádky, jsou i ty kupované docela levné. A navíc si tuto zmrzlinu můžete udělat úplně sami. Levně, rychle a úplně jednoduše…

zmrzlina
Navíc zcela bez konzervantů, barviv či jiných sraček, které dělají běžnou ovocnou zmrzlinu hroudou zmražené chemikálie. Nebudete potřebovat žádný speciální stroj na výrobu zmrzliny ani spešl náčiní. Vystačíme si s kuchyňským robotem (mixérem) a mražákem, který je běžnou součástí našich domácích ledniček.

Co budeme potřebovat
• 500 gramů (půl kila) jahod
• 1 banán
• trochu smetany nebo mléka (cca. 200 ml.)
• trochu moučkového cukru

Jak teda na to

Fáze první:
Jahody necháme vcelku, dáme je do nějaké větší misky a zasypeme lžící cukru. Lehce a opatrně promíchneme, aby se jahody trochu obalily cukrem, ale abychom je nerozmačkali. Do téže mísy dáme i oloupaný banán a mísu dáme do mražáku kde musí zůstat několik hodin, dokud nejsou jahody totálně zmzlé, tzv. úplně na kost. Může to být třeba i přes noc. Po asi hodině mražení je vhodné namrzlé jahody v míse trochu promíchat aby se od sebe oddělily (v této fázi to ještě jde) a později se nám „neslepily“.

Fáze druhá:
Totálně zmražené jahody i na kousky nakrájený banán dáme do mixéru, použijeme kuchyňského robota a sekací nože, podobně jako bychom sekali maso. Pozor, v normálním mixéru s metličkami ani s ponorným mixérem to nepůjde, spíše je jen zničíte! Nejdříve několikrát přerušovaně mixneme, abychom ty největší kusy jahod rozmlátili a pak už mixujeme tak dlouho, aby vznikla jemná ledová jahodová drť. To trvá cirka půl minuty, plus mínus. Pokud je to nutné, stěrkou sundáme jahody z okraje nádoby. Potom přikápneme trochu smetany, přisladíme podle chuti (já dávám 2 lžíce), zamícháme a opět mixujeme. Za stálého a rychlého mixování velmi pomalu přiléváme smetanu až dosáhneme požadované konzistence (spíše trochu řidší, protože zmrzlina pak v ledici ještě ztuhne). A naše zmrzlina je na světě.

Můžeme ji konzumovat okamžitě nebo ji dát do nějaké umělohmotné misky, dobře zavřít, a uložit do mrazničky. Dobrou chuť.

Další tipy
• můžete použít mléko místo smetany, zmrzlina pak bude méně hutná a dietnější
• banán můžete vynechat, ale s ním nemusíte dávat tolik cukru, takže spíše doporučuji
• můžete použít už zmražené jahody vcelku z obchodu, dřeň není příliš vhodná
• můžete použít i jiné zmražené ovoce například maliny, borůvky, jenom banány atd.
• pokud máte menší nebo slabší mixér a půl kila jahod je na něj příliš, udělejte raději poloviční množství. Mixér musí být schopen zmražené jahody pořádně rozmělnit a některé slabší mixéry toto množství nezvládají a měli byste pak ve zmrzlině velké hrudky.

14 komentáře(ů) Ovocná domácí zmrzlina – snadný a rychlý recept