Poslední komentáře

    No comments.

Červené kuřecí kari s kokosem

Když je tak parno, je načase se trochu zapotit nad pěkně ostrým jídlem. A tak tu máme další
papáníčko s asijským nádechem, původem z Thajska.
Není vůbec složité, ba řekl bych – jednoduchost sama a výsledek určitě stojí za to.
Je to vlastně kuřecí masíčko s červenou kari pastou, trochou zeleniny a s kokosovým mlékem.
Uvedené množství nám vystačí na 3-4 porce, to záleží jak velký budete mít hlad a kolik toho do vás vejde.
Přípravu si zjednodušíme použitím mražené, ale kvalitní, zeleniny a již koupené kari pasty.
K tomu si dáme nějakou kvalitní rýži – co třeba thajské Basmati ?


Co budeme potřebovat
– 500 g kuřecích stehenních řízků
– 50 g červené kari pasty
– 400 g (jeden balíček) mražené zeleniny Thai (či podobné)
– 200 ml kokosového mléko (v plechovce)
– trocha oleje, vody, soli a případně solamylu

Kuřecí ze stehenních řízků je nejlepší, lze ale použít i klasické kuřecí prsní řízky. V tom případě doporučuju nakrájené maso smíchat se solamylem (1 lžička) rozmíchaným v trošce vody a narychlo orestovat (plný plyn, 2-3 minuty) zvlášť na pánvi, před přípravou pokrmu, a maso tak přidat do jídla až úplně na závěr. Ale jak říkám, stehenní je prostě nejlepší.
Kari pasta se prodává běžně v marketech a to buď v sáčcích jako jednotlivá porce (ideální, má přesně 50g, viz obrázek) a nebo v kelímku. Můžete také použít např. zelenou kari pastu jako modifikaci.
Stejně tak kokosové mléko seženete v marketech, jedna plechovka mívá 400 ml, nám stačí polovina. Pokud ale chcete aby pokrm nebyl až tak ostrý dejte klidně celou plechovku (400ml) a uberte trochu vody.
Zeleninu volte raději takovou, která obsahuje větší kusy, asijského typu. Typ Thai (myslím že výrobcem je Fundus) je ideální, obsahuje např. i malé kukuřice, houby atd. Samozřejmě můžete mraženou zeleninu nahradit čerstvou (např. cibulka, bambus.výhonky,mrkev atd.), pokud se chcete piplat. Já, jelikož toto jídlo dělám opravdu jako minutku, preferuju kvalitní zeleninu zmraženou (ne typu „KupTo“ za 8,50), je skoro stejně dobrá jako čerstvá a vše je o mnoho rychlejší.

Teď pojedeme z kopce – aneb vše rychle hotovo
Do woku dejte trochu oleje a přidejte kari pastu a začněte pánev naplno zahřívat a rozmělňovat a opékat kari pastu v oleji. Už tato intenzivní vůně vás možná překvapí. Asi po minutě přidejte asi 100-150 ml vody a opět chvíli (stále na plný plyn) zahřívejte, směs musí vřít. Pak přidejte kuřecí maso a opět asi tak minutu prudce vařte a míchejte. Poté vsypte mraženou zeleninu a dobře promíchejte, trošku posolte a dále vařte a míchejte asi tak 3-4 minuty. Pak přilejte kokosové mléko a dobře promíchejte. Opět přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty.
Na závěr můžete (nemusíte) pokrm trochu zahustit, 1-2 lžičky Solamylu rozmíchejte v troše studené vody a pomalu, za stáleho míchání, přilévejte do vařícího pokrmu, až dosáhnete požadované hustoty. Dále již nevařte, máme hotovo.

Jako příloha je nejlepší nějaká kvalitní dlouhozrnná rýže. Ideální je voňavá rýže Basmati. Jen ji při vaření moc nesolte, jen opravdu symbolicky. Planější je lepší, protože vám pomůže neutralizovat ostrou chuť pokrmu.

Přeju všem, dobrou chuť !

Napsat komentář

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>