Poslední komentáře

    No comments.

Co si koupit: Chytrý telefon nebo raději PDA?

Naše volba je jasná. Klasický hloupý mobil jsme pro jeho častá omezení, nemožnost dokonalého přizpůsobení a mnohdy i absenci potřebných funkcí zavrhli. A neodradily nás ani potenciální problémy a záludnosti, které na nás u chytrých telefonů číhají. Finálně jsme se tak rozhodli pro nějaké to chytré zařízení s operačním systémem. Dnes je čas se rozhodnout co si vlastně pořídit. Bude to kompaktní chytrý mobil nebo raději vsadíme na plnohodnotné PDA s telefonním modulem GSM?

V minulém článku, který by se dal také označit jako první či úvodní díl k sérii dalších, zaměřených na úplné začátky v používání chytrých telefonů či PDA s Windows Mobile, jsme si ujasnili, zda vůbec je pro nás chytrý telefon vhodný nebo nám bude jen komplikovat život. Možná se nad některými podobnými výroky či články usmíváte ale vězte, že toto není na místě. Z vlastní zkušenosti znám několik takto postižených osob, kterým je chytrý telefon spíše na škodu, než k užitku a nebo jeho možností vůbec nevyužívají. Vy už ale máte určitě jasno, a chytrý telefon je pro vás jasná volba…

Abychom si udělali jasno. Budeme se bavit o zařízeních s operačním systémem Windows Mobile. Chcete-li hračku nebo nemáte-li na to, abyste vstoupili do světa plnohodnotného mobilního operačního systému, klidně zvolte třeba Symbian. Systém WM, zejména nové verze tedy 2005 a vyšší, je opravdu plnohodnotný a profesionálně zpracovaný operační systém a i když to zní jako věta z letáku Microsoftu nebo jako placená inzerce, je to prostě fakt, smiřte se s tím. Symbian je jen mobilní platforma, i když nepopírám, že podplatforma Series90 je dost nabušená, ale i tak je to jen a jen platforma pro mobilní telefony respektive komunikátory. Nic víc, nic míň. Věřím, že ti, kdož z různých či ideologických důvodů dostávají kopřivku jen při vyslovení té kletby „Windows“, teď začali chroptět a rozhazovat rukama, ale viděli jste už někdy stolní počítač se systémem Symbian. Já tedy ne. A v tom je jeden z těch háčků. Windows, ať už chcete či nikoliv, je s platformou Windows Mobile přímo spjat, což přináší mnoho výhod. Například zmiňme jen tu zatrolenou synchronizaci s PC. Symbian (a jiné) je zcela odlišný svou strukturou, přístupem a principy, což v důsledku může znamenat nejrůznější omezení, ať už při používání zařízení se Symbianem společně s PC nebo třeba při vývoji aplikací, máte-li ambice. Neříkám ani netvrdím že Symbian je špatný či k ničemu, to by ho asi Nokia necpala do skoro každého mobilu. Ani tolik známý a v nedávné minulosti opěvovaný Palm (budiž mu země lehká) nebyl schopen držet krok moderní doby. Jeho simulovaný multitasking, tedy možnost běhu více aplikací najednou, oslňoval před pár lety (ano i já měl kdysi Palma) a dneska je již na úbytě. Jistě to nebylo „falešným“ multitaskingem důvtipně schovávaným za nutností jednotlivých aplikací uložit si, a poté znovu obnovit, svůj aktuální stav, což se ve finále tvářilo, jako že pořád běží na pozadí. Prostě nebyl schopen držet krok a byl vytěsněn opravdovým multitaskingovým prostředím a multithreadingem v podání OS Windows Mobile. Takže aby bylo jasno, klidně zkuste Symbian, třeba vám bude vyhovovat a nebo se jako já zanedlouho necháte zlákat na Windows Mobile. U uděláte dobře.

Operační systém, který bude naše chytré zařízeníčko používat, jsme si tedy vybrali. Windows Mobile platforma ale přináší i takový drobný problém a tím je volba edice. Názvy WM edicí se nyní začínají nově označovat, to po příchodu WM2006. Pro naše účely nemusíme ale toto členění respektovat, ono stejně není vúbec vhodně zvolené a z názvu stejně nejde poznat o co jde. Takže tu máme tři základní edice. Budu je označovat jako Smartphone edition, PocketPC edition a PocketPC Phone edition. Ale hned v úvodu vyřadíme edici PocketPC, tedy tu, která nedisponuje GSM modulem pro telefonování. My chceme zařízení, které můžeme používat jako mobilní telefon a edice PocketPC je jen klasické PDA, tedy kapesní počítač, organizér nebo jak chcete, prostě zařízení, se kterým nelze hovory uskutečnit. Z vlastní zkušenosti vím, že tahat dvě zařízení, jeden telefon a jedno PDA, vás brzy přestane bavit. Byl to i jeden z důvodů, proč jsem se zbavil svého Palma s tím, že počkám na dobu, až bude na světě zařízení all-in-one. Jistě, že pro někoho a nebo pro některé případy lze koupit jen PDA a mít ho tak jen jako organizer atd., ale pečlivě to zvažte a berte v úvahu i svou vlastní lenost nosit obě zařízení. Co může vypadat jako výhoda (když budu potřebovat vezmu si jen mobil) vás může začít velice rychle štvát a nakonec na PDA zanevřete třeba úplně. Výhodou je, že takové obyčejné PDA vás přijde (i docela slušně vybavené) jen na několik pár tisícovek a určitě se vejdete pohodlně pod 10 tisíc nebo i pod 5, spokojíte-li se s nižší výbavou. Takže PocketPC (čili samotné PDA) jsme vyřadili a na výběr teď máme edice dvě. Buďto Smartphone a nebo PocketPC Phone. Pojďme na to!

ppcsv

Důvodů pro zvolení Smartfounu je hned několik. Je to zejména jeho očividná příbuznost s běžnými mobilními telefony. Má klasický displej, numerickou klávesnici a velikostí je rovněž často podoben normálnímu mobilu. Právě velikost respektive rozměry, mohou být tím faktorem, proč zvolíte právě Smartphone. Také možnosti systému a zabudované aplikace jsou podřízeny tomu, že tento typ zařízení bude používán spíše jako telefon než organizer. Najdete tu zvukové profily a propracované aplikace pro správu kontaktů, melodií atd. Celé zařízení se ovládá numerickou klávesnicí známou z běžných mobilů, dotykové ovládání (touchscreen) zde nenajdete. Představitelem této skupiny je i můj Qtek 8310, jehož recenzi po roce používání jsem vám přinesl nedávno. Výhodou Smartfounů je také jejich relativně nižší cena než u PocketPC Phone edice. Dnes si již každý může vybrat ten svůj podle libosti a preferovaných parametrů. Určitě pořiďte s QVGA displejem a s WM 2005 či vyšším. Některé Smartfouny také mají displej naležato (landscape) a nebo čtvercový displej (240×240 px). Tyto typy jsou pak mohutnější a rozměrnější, jelikož většinou mají plnohodnotnou QWERTY klávesnici, k něčemu (a pro někoho) dobré, pro mne prostě ne, ale to je věc vkusu. I když jsou Smartfouny primárně předurčeny pro hovory, neznamená to, že je nemůžete použít i jako organizer či instalovat jiný software, navigaci atd. Jen je třeba používat software určený právě a výlučně pro Smartphone edici. Aplikace určené pro PocketPC nebudou ve valné většině funkční a nebo je nebude možno správně ovládat. Je to také dáno tím, že Smartphone edice je jakási podmnožina plnohodnotné PocketPC edice. Pro ještě větší upřesnění a popis rodílů mezi WM edicemi si přečtěte tento můj článek. Takže na závěr: důvod proč Smartphone nebrat je to, že podpora této edice je obecně nižší (i když dnes už se to pomalu napravuje) stejně jako je menší množství dostupného software a také jsou zde některá systémová omezení. Na druhou stranu pro toho, kdo nemá přehnané nároky na jeho použití jako PDA (organizer či navigace), nechce příliš utrácet a představuje si spíše kompaktní přístroj, je Smartphone ideální volba. Stejně tak pro ty, kteří ještě nemají s chytrými zařízeními zkušenosti a rádi by do této oblasti pronikli.

Na druhou stranu je PocketPC Phone edice tím nejlepším, co lze ve vodách Windows Mobile ulovit. Jde o plnohodnotný systém WM s dotykovým ovládáním pomocí tzv. stylusu (tužtičky), což je na první pohled ten největší rozdíl. Některé PPC také disponují plnohodnotnou (například vysouvací) QWERTY klávesnicí. Pro někoho podstatné či vítané, pro jiné nadbytečné a jen rozměry a hmotnost zvětšující. Volba je na vás. Stejně tak platí: určitě pořiďte s WM 2005 či vyšším. QVGA displej je už dnes u těchto zařízení obligátní, tak co třeba zvýšit laťku a pořídit s VGA rozlišením? Obecně lze říct, že zařízení spadající do této edice nejsou primárně určeny k telefonování, i když to umí. Často jim „od výroby“ chybí možnost hlasových profilů, na které jsme zvyklí z mobilů a také propracovanost ostatních „telefonických“ funkcí je na nižší úrovni. Naštěstí to lze snadno napravit aplikacemi třetích stran a chybějící funkcionalitu tak doplnit, to je výhoda zařízení s OS. Negativem je také vyšší pořizovací cena oproti Smartfounům, není to ale nijak drastický rozdíl. Jen je třeba mít na paměti, že tyto zařízení bývají poněkud robustnější a těžší. Na druhou stranu je lze mnohdy lépe a příjemněji ovládat (taková TomTom GPS navigace na PPC je jiné kafčo oproti Smartfounu), mají větší displej (i když rozlišení může být stejné jako u Smartfounu, takže rastr je větší) a aplikací pro PocketPC najdeme také spousty. Bohužel i zde platí, že ne všechny aplikace, jež jsou napsány pro Smartphone, poběží správně na PPC. Proto i zde je dobré používat software určený právě a výlučně pro PocketPC edici. Takže na závěr: důvod proč PocketPC nebrat je to, že přístroje jsou obecně větší a těžší a pro většinu manipulace budete muset použít dotykový displej resp. stylus a standardní „telefonní“ výbava je poněkud ochuzená. Avšak pro maximální využití mobilní platformy Windows, všech jeho vymožeností a pro technoidy je to prostě ideální volba. Možná zvolíte nejprve Smartfoun, jako já, a až po čase a nabytých zkušenostech začnete po PPC pokukovat. Možná je vám ovládání „ala organizer“ či PDA bližší a měli jste či máte PDA zařízení a chcete jen „sloučit“ mobil a obyčejný organizer v jedno, v tom případě není co řešit a berte PocketPC Phone edici.

Ať už sáhnete po Smartfounu nebo se plácnete přes kapsu a zvolíte plnohodnotný PocketPC Phone, stále máte množství modelů a typů, z kterých můžete dnes vybírat. Jejich vybavení zvolte podle svých představ o tom, jak hodláte a na co všechno toto zařízení využívat. Pro někoho je nepostradatelné WiFi, jiný se neobejde bez GPS modulu, někdo musí mít obojí. Nedělejte kompromisy, raději pár měsíců počkejte a uvidíte, že to vaše vysněné zařízení se brzy objeví. A nebo, pokud si nejste moc jisti využitím, sáhněte pro začátek po nějakém levnějším Smarfounu, tak vás nebude eventuální zbytečná investice tolik mrzet. Všem vám přeju pevnou ruku při výběru toho pravého.

22 komentáře(ů) Co si koupit: Chytrý telefon nebo raději PDA?

  • t-fuse

    Rád bych podotkl, že po WM2003 nejsou následující verze označeny jako WM2005 a WM2006, ale WM5 a WM6. Jinak je to velice pěkný článek 🙂

  • Maniac

    Tiez mam smartphone – konkretne samsung i600 (ako v clanku na fotke) a nemozem si vynachvalit – s takym telefonom lahko precitate maily, cez wifi je dostupnych spusta moznosti od internetu cez hladanie vsetkeho mozneho cez gmaps, a pisat s tou klavesnicou poznamky (a ze ich mam saakra vela) je uzas, nehovoriac o hladani kontaktov. Neuveritelne ako doba pokrocila

Napsat komentář

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>