Poslední komentáře

    No comments.

Voňavé recepty z Magazínu – který je ten nejlepší?

Vařím často a rád a svým způsobem je to takový relaxační koníček ve dnech psychického náporu programátorské činnosti. To velice oceňuje manželka, jelikož už prakticky neví, jak se drží vařecha, a kde a co v kuchyni máme. Jazykové tvrdí, že vařím dobře. No nevím, ale zatím si nikdo nestěžoval. Ochutnat mé výtvory bohužel v reálu nemůžete, můžete ale čerpat inspiraci pro vlastní vaření. A které že to recepty, co jsem vám v poslední době nabídnul, stanuly, co se týče oblíbenosti, na stupních vítězů?

Zcela po právu se na prvním místě umístila moravská specialitka. Dostala od vás největší počet hlasů a také čteností tohoto receptu se pohybuje na čelních pozicích.

1. místo – Mařatické kůsky s červeným zelím
wine
Po několika exotických a asijských receptech, které jsem tady prezentoval si myslím, že recept na nefalšované moravské jídlo vám prostě dlužím. A nejenom proto, že z Moravy pocházím. Dneska zavzpomínáme na léto plné slunce a plných sklenic lahodného moravského vínka, kterého trošku i do jídla přidáme. Uděláme si vepřové kousky s červeným vinným zelím podle receptu, který dostal název podle Mařatic, městské čtvrti Uherského Hradiště; místa, kde jsem toto jídlo poprvé baštil a o jehož, tak trochu ukradený, recept se s vámi dneska podělím.

Druhou pozici obsadila skvělá a rychlá pomazánka našich svatebních svědků ze Pštrosmajerky, manželů Honkových z Opavy.

2. místo – Bleskurychlá pomazánka ala krab
natierka
Tato, na první pohled obyčejná „nátierka“, mne po chvíli zaujala svou příjemnou a exotickou
chutí. Možná jsem byl už v očekávání naraženého sudu píva a enzymy břišní odvedly svou práci dokonale že kručení bylo ukrutné, řekl jsem si po první ochutnávce, mile překvapen chutí tohoto výtvoru. A když mi tvůrkyně, této lahodné to krmě, prozradila ten zcela jednoduchoprimitivní návod na její výrobu, byl jsem překvapen. Tento pamlsek zvládne opravdu každý lempl i bez večerní školy pro svobodné mládence.

A bronzovou příčku, tak trochu s překvapením, získal jednoduchý recept na výrobu zmrzliny, který se vám v nadcházejícím létě bude možná ještě hodit.

3. místo – Domácí zmrzlina, snadno a rychle

Teploty nám budou den ode dne stoupat, a tak vám možná, místo teplého jídla, přijde vhod trocha ovocné zmrzliny – třeba jahodové, jelikož jahod je v těchto dnech dostatek a pokud nemáte ty ze zahrádky, jsou i ty kupované docela levné. A navíc si ji můžete udělat úplně sami. Levně, rychle a úplně jednoduše, bez konzervantů, barviv či jiných sraček, které dělají běžnou ovocnou zmrzlinu hroudou zmražené chemikálie. Nebudete potřebovat žádný speciální stroj na výrobu zmrzliny ani spešl náčiní. Vystačíme si s kuchyňským robotem (mixérem) a mražákem, který je běžnou součástí našich domácích ledniček.

Nemohu ale nezmínit jednoznačně nejnavštěvovanější resp. nejčtenější recept. I když od vás nezískal tolik hlasů jako ty recepty, co se umístily na stupních vítězů, byl tento tím nejvíce vyhledávaným.

Chilli con Carne – mexická klasika po česku

Toto ostré, veskrze mexické jídlo, které rovněž patří mezi mé oblíbené pokrmy, si dneska připravíme tak trochu po evropsku. Práci si ulehčíme použitím vybraných a kvalitních polotovarů – kdo by se dneska smolil s namáčením fazolí či pracným mletím masa, že ? A věřte, že tento pokrm zvládne připravit i úplný začátečník mající o vaření byť jen mizivou představu. Můj kamarád, dřevorubec Tomáš, budiž toho zářným příkladem. Takže pánové, vzhůru do vaření, ať svým drahým polovičkám pořádně přiostříme život…

Co se mne týče, tak mnohé z těchto receptů u nás doma „zlidověly“ a vaříme je relativně často. Vcelku pravidelně se u nás na páteční oběd střídá již zmiňované Chilli con Carne a také Červené kuřecí kari s kokosem. Zajímavých, exotických a výtečných receptů tu jistě pro sebe najdete jěště víc. Stačí navštívit rubriku Gastro a vybrat si ten váš. A který že to recept vyhrál právě u vás? Který je váš oblíbený a který doma (alespoň občas) připravujete? Napište to klidně do diskuze.

2 komentáře(ů) Voňavé recepty z Magazínu – který je ten nejlepší?

  • pomelo

    Recepty nejsou špatné, ale nejlepší zkušenost mám s http://www.srecepty.cz Recept si mohu vybrat podle ingrediencí, na co mám chuť, podle typu jídla atd. Jsou tam skvělé recepty.

  • Iva

    Z více nalezených receptů na Chilli con Carne používám právě tento, všechny recepty na těchto stránkách jsou pěkně napsané. Do Chilli con Carne je ale mnohem lepší vcelku vařené hovězí maso, třeba když z něčeho zbyde. Rozplývá se na jazyku. 🙂

Napsat komentář

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>