Poslední komentáře

    No comments.

Acylpyrin versus Aspirin – vybírejte léky s rozumem

Už za socialistické éry se v nás usídlilo přesvědčení, že léky ze Západu jsou lepší, kvalitnější a účinější, kdy tuzexový king machroval s krabičkou origoš Aspirinu a opovržlivě ohrnoval nos nad strohým blistrem Acylpyrinu, který je na nic. A bohužel v nás mhohdy toto přesvědčení zůstalo a podmanivé reklamní šoty, plné úžasných lidí vyléčených zahraničním lékem, kterým se nedá odolat, nás v tom ještě podporují. Jenže pravda, jak to už bývá, je někde jinde.

Je jasné, že reklamní masáž farmaceutických firem, které se nám snaží dokázat, že ten jejich preparát je ten nej, je jednou z příčin, proč to pořád takhle funguje a proč jsme ochotni za léky vydat astronomickou částku. Vedeni snahou o zlepšení svého zdravotního stavu často zapomínáme rozum doma a mozek se nezapne ani v lékárně. Ale jsou to naše peníze, o které se rvou šmejdi z farmaceutického průmyslu. A mnohdy sami vyžadujeme či preferujeme léky zahraniční provenience, aniž k tomu existuje sebemenší realný důvod. Ono, dnes již obligátní, předepište mi, prosím, raději ten lék ze SRN, ten je určitě lepší, prostě pořád přežívá. Zbytek zvládne správně cílená reklamní kampaň v televizi. S podobným scénářem se jistě setkáme u nás a věřím, že i na Slovensku. A tak i já jsem si nedávno, kdy mne schvátila banda nenažraných bacilů, „objednal“ u své manželky Aspirin z lékárny. V domnění, že získám přidanou hodnotu opěvovaného Aspirinu. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že přidaná hodnota se nekoná.

Babička (nebo kdokoliv jiný): Mladý pane, potřebovala bych něco proti teplotě.
Lékárník: Co třeba Acylpyrin nebo Aspirin nebo …
Babička: Já bych ten Aspirin, ten je prý lepší a má hezčí krabičku. Takovou barevnou.
Lékárník: Dobře, ale Acylpyrin má úplně stejnou účinnou látku a stojí pětkrát méně.
Babička: Hmm, ale ten já nechci. Mě přijde ten Aspirin stejně lepší, říkali …

leky1
Tento rozhovor to vystihuje přesně. Z jakéhosi prapodivného a nevysvětlitelného důvodu mnohdy raději sáhneme po tom zahraničním, „lepším“ s hezčím obalem, možná hnáni i tím, jak nám to „zahraniční“ bylo v minulém režimu odpíráno. A neváháme za to draze zaplatit. A samozřejmě od toho čekáme i lepší účinnost a třeba zaslechneme i větu: „on ten Aspirin fakt líp zabírá, připlatit se vyplatí…“. Jenže stejně tak „účinně“ a rychle by zabralo i placebo pokud bude krásně zabalené, propagované a na obalu uvidíme „Bayer AG, SRN“.

Je to tak, Acylpyrin, Aspirin a třeba i Anopyrin je pořád jeden a tentýž lék obsahující stejnou účinnou látku kyselinu acetylsalicylovou. Jen v jiném balení, s jiným názvem od jiného výrobce a, bohužel, mnohdy za zcela rozdílnou cenu. Čumím jako blázen. Deset šumivých tablet Aspirinu-C za „ubohých“ 85 kaček, tak to je síla. A vedle mi leží Acylpyrin, sice nešumí a nemá trochu toho céčka, ale stojí krásných 11 Kč. Dobře, i kdybych koupil šumivý Acylpyrin+C, který se taky prodává, máme tu hned 12 šumivých tablet za krásných 43 Kč. A to nemluvím o tom, že kdybych použil ten obyčejný Acylpyrin a k tomu přikoupil obyčejný šumivý Celaskon, 10 tablet po 500 mg za solidních 32 korun, z každé tablety použil jen půlku (dostačujících 250 mg) a zapil tím ten obyčejný Acylpyrin, tak se za 10 dávek dostaneme na (11+32:2) 27 korun. Teď už je rozdíl markantní 85,- korun u Aspirinu-C versus 27,- korun u Acylpyrinu+Celaskon. No, ne že bych měl zapotřebí šetřit každou korunu, ale musím uznat že rozdíl to je. 57 korun (67% tj. 2/3 částky) rozdíl na deseti dávkách mě prostě nutí k zamyšlení (a napsání tohoho článku) nad tím, jak nás ti prašiví psi z Bayeru okrádají.

Bohužel to není případ jediný a takových krásných příkladů odírání „blbého“ zákazníka najdeme na našem otevřeném trhu mnoho. Z další skupiny často využívaných léků se ještě zastavme u Ibuprofenu, látky k tlumení bolestí, zánětů a horeček. Sám postižen problémy s páteří sáhnu občas po tomto léku. Na trhu ale můžete opět zakoupit několik, účinnou látkou zcela identických, výrobků. Jako normální a výhodný lze označit Ibuprofen-AL400 či Ibalgin400, kdy suma na jednu tabletu je mezi 1,10 – 1,20 Kč. Co si ale myslet o identických lécích jiných výrobců např. Brufen400 s částkou 2,60 Kč za tabletu nebo velmi důrazně reklamami propagovaný zázrak jménem Nurofen, kdy za poloviční obsah účinné látky (tj. 200 mg) dostanete jednu tabletu za zlodějské 3 koruny, a navíc, přepočteno na stejný obsah účinné látky (tedy na 400 mg), to znamená cenu skoro 6(!) korun, což je více než 500% (skoro 5,5 x více) navýšení ceny oproti klasickému „obyčejnému“ Ibuprofenu-AL400. Páni, to je teda kšeft.

Závěr, vyhodnocení a poučení si jistě každý udělá sám. Mou snahou bylo jen upozornit na nekalé (a to jsem hodně mírný při výběru slova) praktiky některých výrobců či distributorů léčiv, na vydřidušské praktiky i na to, že sami se mnohdy necháváme svádět k tomu, abychom ty šmejdy podporovali. Jestli teď při výběru léčiv budete „ekonomičtější“ záleží jen na vás a samozřejmě je jasné, že ne u všech typů léčiv či nemocí, kde třeba jiné a levnější varianty ani neexistují, lze toto praktikovat. Rozhodně vás nebudu nabádat, abyste, jako kardiak, vyměnili tablety Nitroglycerinu pod jazyk za jeho průmyslovou variantu.
To byste pak možná vybuchli smíchy …

54 komentáře(ů) Acylpyrin versus Aspirin – vybírejte léky s rozumem

  • Rejpal

    Článek je zcela mimo. Léčivá (dříve účinná) látka je jenom jednou z množin látek, které jsou v preparátu obsaženy. KAŽDÁ LÉČIVÁ LÁTKA MÁ SVÉ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY!!! Speciálně Brufen/Ibalgin/Ibuprofen jsou srovnatelné léčivou látkou, ale již zdaleka ne tím, jak působí na zažívací trakt, játra a ledviny. Ještě daleko větší rozdíl je v přípravcích, které se používají např. pro léčbu diabetes. Například MUDr. Rath se nám všm snaží namluvit, že výrobkly nejmenovaného francouzského koncernu jsou snadno zaměnitelné za mnohem levnější. Jenomže pacienti i kliničtí výzkumníci mají data přesně opačná. Přitom se jedná o prachsprostý inzulin, který by měl být vždy stejný. Není.
    O CO toitž U LÉČIV JDE? Jde v první řadě o UVOLŇOVÁNÍ LÉČIVÉ LÁTKY V ČASE, její nástup a odeznění. U mnoha léčiv je nástup pozvolný a odeznení velmi rychlé, zatímco u jiných preprátů je nástup účinku okamžitý a doba odeznění dlouhá a lineární. PŘITOM OBSAHUJÍ ZCELA STEJNOU LÉČIVOU LÁTKU!!! Dále jde o NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY!!! Každý prparát má nějaké nežádoucí účinky, ale preparáty se STEJNOU LÉČIVOU LÁTKOU VYKAZUJÍ často RŮZNÉ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY. Totéž se týká KONTRAINDIKACÍ (spolupůsobení více preparátů) apod.
    NENECHTE SI VYMÝVAT MOZKY PODOBNÝMI ČLÁNKY!!! Klinické studie jsou jediný způsob, jak se dozvědět, zda v preparátech jsou nebo nejsou rozdíly!!!

  • Mluvíme o aspirinu/acylpyrinu atd., ne o nějakých specifických lécích apod. A politiku do toho už netahej vůbec, ta s tím nemá co dělat.

  • Judy

    Vaše dohadování se mi přijde hloupé. Názor autora, že když léky obsahují jako účinou látku acetylsalicyl, tak jejich účinek je identický a je jedno, který si koupíte, je hovadina. Ze zkušenosti mohu říct, že stejné složení léků nezaručuje stejnou kvalitu a tedy stejný účinek (např. Panadol x Paralen). Stejně tak ale platí, že ne každý dražší, i když složením stejný, lék je lepší. Každý výrobce má trochu jiný výrobní postup a tedy výstupní výrobek, lék. + Každý člověk má trochu jiný chemizmus organismu. Cenu určuje v podstatě trh. Je to kapitalismis? Ano. A buďme rádi, že když si chceme koupit drahý případně kvalitnější zahraniční lék, tak ho nemusíme pašovat po známých z ciziny a klepat se, kdy a kdo to na nás práskne. Stačí si prostě zajít do lékárny a připlatit si.
    Pro odlehčení. V tomto se léky podobají pokrmu: Stejné suroviny, deset kuchařů a všichni dostanou stejný recept. A výsledek? Deset různých, byť v základu stejných, jídel. 🙂

  • lubo

    Súhlasím s Judy. Acylpirín uprednostňujem skôr ako napr. paralen. A celaskon nahrádzam kyslou kapustou (kyselé zelí, popr. cibuľou, cesnakom. Ide alo o choroby ako je chrípka, či nádcha. Uprednsotňujem skôr jednoduchšie a osvedčenejšie veci, tzn. ti ktoré ľudstvo užíva dlhú dobu. Acylpirín je klasika, ktorá prichádza v retro štýle vo forme aspirínu, anopirínu a pod. V niečom má pravdu aj autor článku. Farmaceutika je obrovský biznis. U nás na Slovensku rastú lekárňe ako huby po daždi. A je mnoho lekárov, ktrorý vám predpíšu len taký liek, s ktorým majú biznis. Reklama je tiež svojím spôsobom vymývanie mozgov. Čo sa týka negatívnych účinkov, Nejestvuje liek, ktorý ich nemá. Mám na mysli tie chemicky vyrobené. Celaskon napr. spôsobuje rakovinu tenkého čreva. Také megacéčko pri vás pri častom užívani dostane skoro pod zem. Toto sú tie lieky, ktoré sa dlho nepoužívajú a tak len čas prezradí, čo ich užívateľov čaká. Uprednostňujem skôr prirodzené lieky tie z božej lekárne. No z času na čas musím siahnúť aj po antibiotikách.

  • Karel

    schlaď se nekde !

  • Karel

    patrilo to Petrovi 🙂

  • Karel

    ses sociopat ?

  • Laďa

    Vážený autore článku,

    jen dvě malé připomínky, které s obsahem článku až tak moc nesouvisejí:
    1. nesnáším nedatované články – zmiňujete tam konkrétní ceny tablet, tak by bylo dobré vědět, ke které době se to vztahuje, v kterém roce to tolik stálo. I kdybyste tam nic takového nezmiňoval, měl by být každý článek datován. Taky bývá pod každým článkem podpis autora…
    2. pokud nějaká tableta stojí 1,10 Kč a jiná 6,- Kč, je to skutečně téměř 5,5 krát více. Není to však oproti tomu levnějšímu navýšení o více než 500%. Je to navýšení o více než 400%.

  • Medvedice

    To je s podivem kolik je tady magistrů a vědeckých pracovníků, samý erudovaný článek…

  • bedrich vlas

    Dnes /únor 2013/ jsem v lékárně platil Acylpyrin 10*500mg již CZK 26.- Bayer originál Aspirin v balení 100*500mg již vyjde kusově na internetu výhodněji /235 CZK/.

  • džuso

    Lepšie byť komunista, ako ovca. Keď kapitalista nevie vyrábať lepšie a lacnejšie ako konkurencia, nech to zabalí…

  • jaro

    ja som sa stretol v poslednej dobe so situáciou, kedy si môžem vybrať medzi liekmi drahými a drahými. Ak chcem lacné, tie sú často na objednávku …

  • jaro

    máš tam chybu – rozdiel je 2 €

  • vacllav

    bedrich vlas, mohl by jste vysvětlit co to tu píšete? /16.2.2015/ Acylpyrin 10*500mg stále od 24Kč, ale tomu dalšímu nerozumím, to mi zní jako dokonalá ptákovina

    S tím datováním plně souhlasím s „Laďa“ – bohužel není sám, kvůli tomu se vztekám každou chvíli (na netu)